Technologie pálení v lihovaru Svatý Urban
Destilaci provádíme na klasickém měděném dvoukotlovém zařízení, splňujícím požadavky EU, od firmy Dio Hradec Králové s.r.o..
Hlavní výhody dvoukotlového systému:
Hlavní výhody dvoukotlového systému:
- pálenka má bohaté aroma a lepší chuťové atributy než u jednokotlového systému
- ohřev kvasu probíhá napřímo, bez přestupního média (jednoplášťové kotle)
- jedná se o tzv. klasický způsob pálení
- proces pálení je snadno ovladatelný
- technologie je nenáročná na údržbu
Pěstitelské pálení v lihovaru Svatý Urban
A) Pálení z vlastního kvasu: (Jak správně připravit kvas.)
Sjednáte si telefonicky termín pálení. (tel.: +420 608 855 582)
Optimální množství je 350 kg kvasu. Pokud přivezete menší množství kvasu než 350 kg, je možné ho sloučit s kvasem jiného zákazníka stejné kvality a druhu ovoce při zachování ceny. Menší množství než 350 kg kvasu nelze z technologického hlediska samostatně vypálit.
Po dohodě a dle termínu pálení je možné se zúčastnit procesu pálení s možností degustace. Samotná destilace trvá v rozmezí 3,5-5 hodin, poté je změřeno množství vypáleného alkoholu, vypočítán poplatek za pálení a provedeno vyúčtování s majitelem kvasu. Máte možnost určit si sílu destilátu (%) a zkušená obsluha vám dle Vašich požadavků může provést naředění na vámi požadovanou koncentraci.
Plnění do nádob
Doporučená lihovitost je 50%. Na destilát si přineste vlastní nádoby. Optimální jsou skleněné demižony v objemu 5 litrů případně opletené větší demižóny. Nouzově je možné použít PET lahve s víčky pro alkohol (např.od piva), ale jen pro převoz. Naprosto nevhodné jsou nádoby z plastů (kanystry, konve...), nebo PET lahve od limonád – nebezpečí kontaminace ftaláty.
Výhody pálení z vlastního kvasu
- můžete se přímo zúčastnit pálení svého kvasu a degustovat jeho kvalitu případně i v nezředěném stavu
- pálení můžete pojmout jako posezení s přáteli, které pozvete na Váš termín pálení
- včasnou objednávkou pálení přímo ovlivníte termín vypálení Vašeho produktu
- pokud přivezete více než 350 kg kvasu, máte jistotu, že je pálenka pouze z Vašeho ovoce
B) Pálení z dovezeného ovoce:
Chcete pálenku z vlastního ovoce a nevíte si rady? Přivezte k nám své ovoce a my se o všechno ostatní postaráme.
Zavolejte a domluvte si s námi termín (tel.: +420 608 855 582), přivezte nezpracované ovoce k nám do kvasírny na jeho naložení a kvašení v minimálně v množství 50 kg.
Bude s Vámi sepsána objednávka a při přejímce zaplatíte poplatek za zpracování, kvašení a skladování. Po 3 až 6 měsících budete vyzváni k vyzvednutí Vaší pálenky. Zde zaplatíte cenu již jen za pálení, jako byste si kvas zhotovili sami.
Výhody tohoto způsobu
- nemusíte se o nic starat
- garantujeme Vám výtěžnost (neriskujete vady kvašení, či zoctování) Výtěžnost se počítá v litrech 50% destilátu na 100 kg ovoce.
- demineralizovaná voda potřebná k ředění na 50% je zdarma
Nevýhody
- nemůžete se zúčastnit pálení svého kvasu (na požádání je možné navštívit palírnu za provozu)
Sjednáte si telefonicky termín pálení. (tel.: +420 608 855 582)
Optimální množství je 350 kg kvasu. Pokud přivezete menší množství kvasu než 350 kg, je možné ho sloučit s kvasem jiného zákazníka stejné kvality a druhu ovoce při zachování ceny. Menší množství než 350 kg kvasu nelze z technologického hlediska samostatně vypálit.
Po dohodě a dle termínu pálení je možné se zúčastnit procesu pálení s možností degustace. Samotná destilace trvá v rozmezí 3,5-5 hodin, poté je změřeno množství vypáleného alkoholu, vypočítán poplatek za pálení a provedeno vyúčtování s majitelem kvasu. Máte možnost určit si sílu destilátu (%) a zkušená obsluha vám dle Vašich požadavků může provést naředění na vámi požadovanou koncentraci.
Plnění do nádob
Doporučená lihovitost je 50%. Na destilát si přineste vlastní nádoby. Optimální jsou skleněné demižony v objemu 5 litrů případně opletené větší demižóny. Nouzově je možné použít PET lahve s víčky pro alkohol (např.od piva), ale jen pro převoz. Naprosto nevhodné jsou nádoby z plastů (kanystry, konve...), nebo PET lahve od limonád – nebezpečí kontaminace ftaláty.
Výhody pálení z vlastního kvasu
- můžete se přímo zúčastnit pálení svého kvasu a degustovat jeho kvalitu případně i v nezředěném stavu
- pálení můžete pojmout jako posezení s přáteli, které pozvete na Váš termín pálení
- včasnou objednávkou pálení přímo ovlivníte termín vypálení Vašeho produktu
- pokud přivezete více než 350 kg kvasu, máte jistotu, že je pálenka pouze z Vašeho ovoce
B) Pálení z dovezeného ovoce:
Chcete pálenku z vlastního ovoce a nevíte si rady? Přivezte k nám své ovoce a my se o všechno ostatní postaráme.
Zavolejte a domluvte si s námi termín (tel.: +420 608 855 582), přivezte nezpracované ovoce k nám do kvasírny na jeho naložení a kvašení v minimálně v množství 50 kg.
Bude s Vámi sepsána objednávka a při přejímce zaplatíte poplatek za zpracování, kvašení a skladování. Po 3 až 6 měsících budete vyzváni k vyzvednutí Vaší pálenky. Zde zaplatíte cenu již jen za pálení, jako byste si kvas zhotovili sami.
Výhody tohoto způsobu
- nemusíte se o nic starat
- garantujeme Vám výtěžnost (neriskujete vady kvašení, či zoctování) Výtěžnost se počítá v litrech 50% destilátu na 100 kg ovoce.
- demineralizovaná voda potřebná k ředění na 50% je zdarma
Nevýhody
- nemůžete se zúčastnit pálení svého kvasu (na požádání je možné navštívit palírnu za provozu)