Pěstitelské pálení v lihovaru Svatý Urban
A) Pálení z vlastního kvasu: (Jak správně připravit kvas.)
Sjednáte si telefonicky termín pálení. (tel.: +420 603 326 516)
Minimální množství kvasu pro samostatné pálení je 350 kg. Optimální množství je 500 kg kvasu.
Pokud přivezete menší množství kvasu než 350kg, je nutné ho sloučit s kvasem jiného zákazníka stejné kvality a druhu ovoce při zachování ceny. Kvas je důkladně zkontrolován zda správně prokvasil a zda neobsahuje nečistoty tak, aby mohl být sloučen s kvasem jiného zákazníka stejné kvality a druhu ovoce při zachování ceny. Menší množství než 350 kg kvasu nelze z technologického hlediska samostatně vypálit.
Po dohodě a dle termínu pálení je možné se zúčastnit procesu pálení s možností degustace. Samotná destilace trvá v rozmezí 3,5-5 hodin, poté je změřeno množství vypáleného alkoholu, vypočítán poplatek za pálení a provedeno vyúčtování s majitelem kvasu. Máte možnost určit si sílu destilátu (%) a zkušená obsluha vám dle Vašich požadavků může provést naředění na vámi požadovanou koncentraci. Doporučená lihovitost je 51%.
Plnění do nádob:
Doporučená lihovitost je 51%. Na destilát si přineste vlastní nádoby. Optimální jsou skleněné demižony v objemu 5 litrů případně opletené větší demižóny. Nouzově je možné použít PET lahve s víčky pro alkohol (např.od piva), ale jen pro převoz. Naprosto nevhodné jsou nádoby z plastů (kanystry, konve...), nebo PET lahve od limonád – nebezpečí kontaminace ftaláty.
Výhody pálení z vlastního kvasu
- můžete se přímo zúčastnit pálení svého kvasu a degustovat jeho kvalitu případně i v nezředěném stavu
- pálení můžete pojmout jako posezení s přáteli, které pozvete na Váš termín pálení
- včasnou objednávkou pálení přímo ovlivníte termín vypálení Vašeho produktu
- pokud přivezete více než 350 kg kvasu, máte jistotu, že je pálenka pouze z Vašeho ovoce
B) Pálení z dovezeného ovoce:
Chcete pálenku z vlastního ovoce a nevíte si rady? Přivezte k nám své ovoce a my se o všechno ostatní postaráme.
Zavolejte a domluvte si s námi termín (tel.: +420 608 855 582), přivezte nezpracované ovoce k nám do kvasírny na jeho naložení a kvašení v minimálně v množství 50 kg.
Bude s Vámi sepsána objednávka a při přejímce zaplatíte poplatek za zpracování, kvašení a skladování. Po 3 až 6 měsících budete vyzváni k vyzvednutí Vaší pálenky. Zde zaplatíte cenu již jen za pálení, jako byste si kvas zhotovili sami.Pokud přivezete více než 400kg ovoce bude vaše ovoce připraveno pro kvašení, naloženo do zvláštní kádě a kvašeno samostatně.
Pokud přivezete menší množství (minimálně však 50 kg), bude ovoce zkontrolováno, zda je dostatečně vyzrálé a čisté a teprve poté bude nakládáno do společné kvasné kádě s ovocem stejného druhu a stejné kvality od ostatních zákazníků.
Na kvašení budeme dohlížet, abychom Vám mohli vypálit lahodný destilát, na kterém si pochutnáte.
Výhody tohoto způsobu
- nemusíte se o nic starat
- garantujeme Vám výtěžnost (neriskujete vady kvašení, či zoctování) Výtěžnost se počítá v litrech 50% destilátu na 100 kg ovoce.
- demineralizovaná voda potřebná k ředění na 50% je zdarma
Nevýhody
- nemůžete se zúčastnit pálení svého kvasu (na požádání je možné navštívit palírnu za provozu)
Sjednáte si telefonicky termín pálení. (tel.: +420 603 326 516)
Minimální množství kvasu pro samostatné pálení je 350 kg. Optimální množství je 500 kg kvasu.
Pokud přivezete menší množství kvasu než 350kg, je nutné ho sloučit s kvasem jiného zákazníka stejné kvality a druhu ovoce při zachování ceny. Kvas je důkladně zkontrolován zda správně prokvasil a zda neobsahuje nečistoty tak, aby mohl být sloučen s kvasem jiného zákazníka stejné kvality a druhu ovoce při zachování ceny. Menší množství než 350 kg kvasu nelze z technologického hlediska samostatně vypálit.
Po dohodě a dle termínu pálení je možné se zúčastnit procesu pálení s možností degustace. Samotná destilace trvá v rozmezí 3,5-5 hodin, poté je změřeno množství vypáleného alkoholu, vypočítán poplatek za pálení a provedeno vyúčtování s majitelem kvasu. Máte možnost určit si sílu destilátu (%) a zkušená obsluha vám dle Vašich požadavků může provést naředění na vámi požadovanou koncentraci. Doporučená lihovitost je 51%.
Plnění do nádob:
Doporučená lihovitost je 51%. Na destilát si přineste vlastní nádoby. Optimální jsou skleněné demižony v objemu 5 litrů případně opletené větší demižóny. Nouzově je možné použít PET lahve s víčky pro alkohol (např.od piva), ale jen pro převoz. Naprosto nevhodné jsou nádoby z plastů (kanystry, konve...), nebo PET lahve od limonád – nebezpečí kontaminace ftaláty.
Výhody pálení z vlastního kvasu
- můžete se přímo zúčastnit pálení svého kvasu a degustovat jeho kvalitu případně i v nezředěném stavu
- pálení můžete pojmout jako posezení s přáteli, které pozvete na Váš termín pálení
- včasnou objednávkou pálení přímo ovlivníte termín vypálení Vašeho produktu
- pokud přivezete více než 350 kg kvasu, máte jistotu, že je pálenka pouze z Vašeho ovoce
B) Pálení z dovezeného ovoce:
Chcete pálenku z vlastního ovoce a nevíte si rady? Přivezte k nám své ovoce a my se o všechno ostatní postaráme.
Zavolejte a domluvte si s námi termín (tel.: +420 608 855 582), přivezte nezpracované ovoce k nám do kvasírny na jeho naložení a kvašení v minimálně v množství 50 kg.
Bude s Vámi sepsána objednávka a při přejímce zaplatíte poplatek za zpracování, kvašení a skladování. Po 3 až 6 měsících budete vyzváni k vyzvednutí Vaší pálenky. Zde zaplatíte cenu již jen za pálení, jako byste si kvas zhotovili sami.Pokud přivezete více než 400kg ovoce bude vaše ovoce připraveno pro kvašení, naloženo do zvláštní kádě a kvašeno samostatně.
Pokud přivezete menší množství (minimálně však 50 kg), bude ovoce zkontrolováno, zda je dostatečně vyzrálé a čisté a teprve poté bude nakládáno do společné kvasné kádě s ovocem stejného druhu a stejné kvality od ostatních zákazníků.
Na kvašení budeme dohlížet, abychom Vám mohli vypálit lahodný destilát, na kterém si pochutnáte.
Výhody tohoto způsobu
- nemusíte se o nic starat
- garantujeme Vám výtěžnost (neriskujete vady kvašení, či zoctování) Výtěžnost se počítá v litrech 50% destilátu na 100 kg ovoce.
- demineralizovaná voda potřebná k ředění na 50% je zdarma
Nevýhody
- nemůžete se zúčastnit pálení svého kvasu (na požádání je možné navštívit palírnu za provozu)
Technologie pálení v lihovaru Svatý Urban

Destilaci provádíme na klasickém měděném dvoukotlovém zařízení, splňujícím požadavky EU, od firmy Dio Hradec Králové s.r.o..
Hlavní výhody dvoukotlového systému:
Hlavní výhody dvoukotlového systému:
- pálenka má bohaté aroma a lepší chuťové atributy než u jednokotlového systému
- ohřev kvasu probíhá napřímo, bez přestupního média (jednoplášťové kotle)
- jedná se o tzv. klasický způsob pálení
- proces pálení je snadno ovladatelný
- technologie je nenáročná na údržbu
Doba kvašení ovoce a výtěžnost destilátu
Pro Vaši orientaci uvádíme tabulku s přibližnými hodnotami výtěžnosti jednotlivých druhů ovoce, s průměrnou délkou kvašení a průměrným lihovým výtěžkem.
(Převzato z knihy Příprava kvasu na výrobu slivovice)
(Převzato z knihy Příprava kvasu na výrobu slivovice)
Příprava pěstitelského kvasu

Na založení kvasu si připravíme vhodnou dřevěnou nebo plastovou nádobu, nikdy ne nádobu železnou. Postačí nádobu důkladně vypláchnout horkou vodou. Kvasnou nádobu zásadně nestavíme tam, kde by byla vystavena působení slunečních paprsků. Rovněž v místech jako chlévy, stáje, nestavíme kvasnou nádobu , a to proto, že výpary moče a pach trusu nepříznivě ovlivňují hodnotu kvasu.
Teplota prostředí, do kterého postavíme kvasnou nádobu, musí bát stálá a pohybovat se kolem 17 – 20°C.
O kvašení obecně
Prvním předpokladem dobrého výsledku – vysoké výtěžnosti z kvasu – je vyzrálost ovoce použitého ke kvašení. Dobře vyzrálé ovoce má největší obsah zkvasitelných cukrů, lehce se rozpadá a dobře kvasí.
Ovoce nezralé do kvasných nádob zásadně nedáváme, obsahují málo nebo vůbec žádný cukr, zvyšuje obsah kyselin a špatně kvasí. Rovněž tak i ovoce nahnilé a plesnivé do kvasné nádoby nepatří. Kvasnou nádobu plníme kvasem nejvýše do 4/5 jejího obsahu. Za účelem vyšší výtěžnosti je nutno ovoce před jeho uložením do kvasné nádoby v jiné nádobě jemně pomačkat tupým, plochým předmětem, u peckovitého ovoce dbát na to, aby při pomačkání nebyly rozdrceny ve větším množství pecky. Rozdrcené pecky by nepříznivě ovlivnily hořko-mandlovou příchutí vypálený destilát. Pomačkáním ovoce docílíme rychlého uvolnění šťávy z ovoce, zabráníme růstu bakterií, které by odebíraly kvasinkám zkvasitelné cukry. Má-li kvasinka, která se množí značně pomaleji než bakterie, možnost rychlejšího přístupu k cukrům obsaženým v ovocné šťávě, vytváří rychleji a ve větším množství líh, který rozmnožování nežádoucích bakterií a ostatních mikroorganismů potlačuje a mikroorganismy usmrcuje. Tuto skutečnost nepodceňujte, prospějete tím nejen kvalitě destilátu, ale získáte také větší množství ovocného destilátu.
Ošetřování kvasu a kontrola kvašení
Míchání kvasu není nutné, někdy může škodit. Unikající oxid uhličitý dokonale obsah promíchá a tvořící se „deka“ na povrchu kvasu není na závadu, nýbrž kvasu prospívá. Po prokvašení zabraňuje „deka“ přístupu vzduchu a tím i cizím nežádoucím mikroorganismům. V žádném případě nesmíte připustit, aby zplesnivělá „deka“ se propadla do kvasu. Jakmile zjistíte, že „deka“ se začíná propadat, znamená to, že kvasný proces je ukončen a kvas je vhodný k pálení. Plesnivý škraloup „deky“ seškrábneme a odhodíme. Pro uvedené vlastnosti kvasu během kvasného procesu je nutno věnovat kontrole kvašení náležitou pozornost.
Teplota prostředí, do kterého postavíme kvasnou nádobu, musí bát stálá a pohybovat se kolem 17 – 20°C.
O kvašení obecně
Prvním předpokladem dobrého výsledku – vysoké výtěžnosti z kvasu – je vyzrálost ovoce použitého ke kvašení. Dobře vyzrálé ovoce má největší obsah zkvasitelných cukrů, lehce se rozpadá a dobře kvasí.
Ovoce nezralé do kvasných nádob zásadně nedáváme, obsahují málo nebo vůbec žádný cukr, zvyšuje obsah kyselin a špatně kvasí. Rovněž tak i ovoce nahnilé a plesnivé do kvasné nádoby nepatří. Kvasnou nádobu plníme kvasem nejvýše do 4/5 jejího obsahu. Za účelem vyšší výtěžnosti je nutno ovoce před jeho uložením do kvasné nádoby v jiné nádobě jemně pomačkat tupým, plochým předmětem, u peckovitého ovoce dbát na to, aby při pomačkání nebyly rozdrceny ve větším množství pecky. Rozdrcené pecky by nepříznivě ovlivnily hořko-mandlovou příchutí vypálený destilát. Pomačkáním ovoce docílíme rychlého uvolnění šťávy z ovoce, zabráníme růstu bakterií, které by odebíraly kvasinkám zkvasitelné cukry. Má-li kvasinka, která se množí značně pomaleji než bakterie, možnost rychlejšího přístupu k cukrům obsaženým v ovocné šťávě, vytváří rychleji a ve větším množství líh, který rozmnožování nežádoucích bakterií a ostatních mikroorganismů potlačuje a mikroorganismy usmrcuje. Tuto skutečnost nepodceňujte, prospějete tím nejen kvalitě destilátu, ale získáte také větší množství ovocného destilátu.
Ošetřování kvasu a kontrola kvašení
Míchání kvasu není nutné, někdy může škodit. Unikající oxid uhličitý dokonale obsah promíchá a tvořící se „deka“ na povrchu kvasu není na závadu, nýbrž kvasu prospívá. Po prokvašení zabraňuje „deka“ přístupu vzduchu a tím i cizím nežádoucím mikroorganismům. V žádném případě nesmíte připustit, aby zplesnivělá „deka“ se propadla do kvasu. Jakmile zjistíte, že „deka“ se začíná propadat, znamená to, že kvasný proces je ukončen a kvas je vhodný k pálení. Plesnivý škraloup „deky“ seškrábneme a odhodíme. Pro uvedené vlastnosti kvasu během kvasného procesu je nutno věnovat kontrole kvašení náležitou pozornost.
O Methanolu

Pár citací o metanolu v ovocné pálence:
Jak se chovají jednotlivé frakce při destilaci? U metanolu je to tak, že je rozptýlen ve všech frakcích destilátu. Při destilaci se část metanolu sice oddestiluje v úkapu, ale ne veškeré množství. Velká část ještě zůstane a začne více těkat na rozhraní mezi jádrem a dokapem. Samozřejmě je obsah metanolu proměnlivý a u každého kvasu jiný, záleží zejména na ovoci. Obecně vzato methanol v menším množství nevadí, pokud je ve směsi s ethanolem, protože ethanol funguje jako protijed.
Povolený obsah metylalkoholu je 10 g v 1 laa, tj. 5g v 50%ní slivovici. Toto limitované množství se překračuje jen neodbornou druhou, jemnou destilací (rektifikací), a to v těchto případech :
- nejvíce těká při nejnižší teplotě na začátku, proto se musí odebrat úkapu dostatečné množství, (Zajišťujeme oddělení úkapů kvalifikovanou a precizní obsluhou.)
- v dokapu probíhá destilace při stále vyšší teplotě, kdy intenzivně těká poslední díl metanolu a z tohoto důvodu se musí dokap co nejdříve oddělit od jádra (klasický dvoukotlový systém pálení, který používáme, zajišťujeme dokonalé oddělení dokapů).
Podle dostupných údajů je nejvýše povolený obsah metanolu ve slivovici z pěstitelských pálenic zřídka kdy překročen. (dle publikace Jak vypálit lepší slivovici – J. Balaštík)
Jak se chovají jednotlivé frakce při destilaci? U metanolu je to tak, že je rozptýlen ve všech frakcích destilátu. Při destilaci se část metanolu sice oddestiluje v úkapu, ale ne veškeré množství. Velká část ještě zůstane a začne více těkat na rozhraní mezi jádrem a dokapem. Samozřejmě je obsah metanolu proměnlivý a u každého kvasu jiný, záleží zejména na ovoci. Obecně vzato methanol v menším množství nevadí, pokud je ve směsi s ethanolem, protože ethanol funguje jako protijed.
Povolený obsah metylalkoholu je 10 g v 1 laa, tj. 5g v 50%ní slivovici. Toto limitované množství se překračuje jen neodbornou druhou, jemnou destilací (rektifikací), a to v těchto případech :
- nejvíce těká při nejnižší teplotě na začátku, proto se musí odebrat úkapu dostatečné množství, (Zajišťujeme oddělení úkapů kvalifikovanou a precizní obsluhou.)
- v dokapu probíhá destilace při stále vyšší teplotě, kdy intenzivně těká poslední díl metanolu a z tohoto důvodu se musí dokap co nejdříve oddělit od jádra (klasický dvoukotlový systém pálení, který používáme, zajišťujeme dokonalé oddělení dokapů).
Podle dostupných údajů je nejvýše povolený obsah metanolu ve slivovici z pěstitelských pálenic zřídka kdy překročen. (dle publikace Jak vypálit lepší slivovici – J. Balaštík)