O Methanolu

Pár citací o metanolu v ovocné pálence:
Jak se chovají jednotlivé frakce při destilaci? U metanolu je to tak, že je rozptýlen ve všech frakcích destilátu. Při destilaci se část metanolu sice oddestiluje v úkapu, ale ne veškeré množství. Velká část ještě zůstane a začne více těkat na rozhraní mezi jádrem a dokapem. Samozřejmě je obsah metanolu proměnlivý a u každého kvasu jiný, záleží zejména na ovoci. Obecně vzato methanol v menším množství nevadí, pokud je ve směsi s ethanolem, protože ethanol funguje jako protijed.
Povolený obsah metylalkoholu je 10 g v 1 laa, tj. 5g v 50%ní slivovici. Toto limitované množství se překračuje jen neodbornou druhou, jemnou destilací (rektifikací), a to v těchto případech :
- nejvíce těká při nejnižší teplotě na začátku, proto se musí odebrat úkapu dostatečné množství, (Zajišťujeme oddělení úkapů kvalifikovanou a precizní obsluhou.)
- v dokapu probíhá destilace při stále vyšší teplotě, kdy intenzivně těká poslední díl metanolu a z tohoto důvodu se musí dokap co nejdříve oddělit od jádra (čtyřnásobným pálením na koloně značky DESTILA Brno a nastavením atomatiky na minimální lihovitosti 50% zajišťujeme dokonalé oddělení dokapů).
Podle dostupných údajů je nejvýše povolený obsah metanolu ve slivovici z pěstitelských pálenic zřídka kdy překročen. (dle publikace Jak vypálit lepší slivovici – J. Balaštík)
Jak se chovají jednotlivé frakce při destilaci? U metanolu je to tak, že je rozptýlen ve všech frakcích destilátu. Při destilaci se část metanolu sice oddestiluje v úkapu, ale ne veškeré množství. Velká část ještě zůstane a začne více těkat na rozhraní mezi jádrem a dokapem. Samozřejmě je obsah metanolu proměnlivý a u každého kvasu jiný, záleží zejména na ovoci. Obecně vzato methanol v menším množství nevadí, pokud je ve směsi s ethanolem, protože ethanol funguje jako protijed.
Povolený obsah metylalkoholu je 10 g v 1 laa, tj. 5g v 50%ní slivovici. Toto limitované množství se překračuje jen neodbornou druhou, jemnou destilací (rektifikací), a to v těchto případech :
- nejvíce těká při nejnižší teplotě na začátku, proto se musí odebrat úkapu dostatečné množství, (Zajišťujeme oddělení úkapů kvalifikovanou a precizní obsluhou.)
- v dokapu probíhá destilace při stále vyšší teplotě, kdy intenzivně těká poslední díl metanolu a z tohoto důvodu se musí dokap co nejdříve oddělit od jádra (čtyřnásobným pálením na koloně značky DESTILA Brno a nastavením atomatiky na minimální lihovitosti 50% zajišťujeme dokonalé oddělení dokapů).
Podle dostupných údajů je nejvýše povolený obsah metanolu ve slivovici z pěstitelských pálenic zřídka kdy překročen. (dle publikace Jak vypálit lepší slivovici – J. Balaštík)